1- دکتری، گروه مرمت بنا و بافتهای تاریخی، دانشکدۀ مرمت، دانشگاه هنر اصفهان، شهر اصفهان، ایران ، ainechi.shahrzad@yahoo.com
2- استادیار، گروه مرمت بنا و بافتهای تاریخی، دانشکده مرمت، دانشگاه هنر اصفهان، شهر اصفهان، ایران
چکیده: (1863 مشاهده)
هرکدام از زمینههای کاربندی دارای ویژگی هندسی مختص به خود هستند. با دانش ریاضی میتوان به خوانش تناسبات هندسی عناصر کاربندیها در زمینههای گوناگون پرداخت. با بررسی تکتک عناصر کاربندی در زمینههای مختلف میتوان نسبتهای بهکاررفته در آنها را تعیین کرد. در پژوهشهای انجامشده دربارۀ کاربندی، بیشتر جنبۀ هندسی و در بعضی موارد جنبۀ سازهای آن مدنظر بوده است. لذا همواره این سؤال مطرح است که چه ویژگیهای مشترک حسابی و هندسی بین عناصر کاربندیها در زمینههای مختلف وجود دارد.
در تحقیق حاضر، با هدف پاسخگویی به سؤال مذکور برای نخستین بار تناسبات حسابی و هندسی در پلان و نمای انواع کاربندیها مورد بررسی قرار میگیرد.
این پژوهش بر پایۀ شیوههای ترسیم، انجام شده است. مراحل ترسیم بر پایۀ ابعاد مستطیل زمینه و تقسیمات دایره محیطی آن با نرمافزارهای ترسیمی ادامه مییابد. ترسیمات در این مقاله شامل پلان، مقاطع طولی و عرضی کاربندیها است. در این پژوهش با استناد به منابع کتابخانهای و با استفاده از نرمافزار اتوکد، تحلیلی در گسترۀ شناخت روابط حسابی و هندسی انواع کاربندیها در زمینههای گوناگون صورت میگیرد. روش پژوهش از نوع علی- مقایسهای است. این مقاله بر آن است تا با تحلیل نظام هندسی و روابط ریاضی کاربندیها در زمینههای گوناگون (10، 12، 14، 16، 18، 22،20، 24)، رابطۀ بین تعداد اضلاع، مساحت تکتک عناصر کاربندی و کل زمینه را بهدست آورد. بر اساس تحلیلهای انجامشده در این پژوهش، نحوۀ ارتباط بین تعداد اضلاع و عناصر مختلف تشکیلدهندۀ کاربندی در پلان و نما با شناخت روابط حسابی و هندسی آنها در زمینههای گوناگون، بهطور بارز مشخص شد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی |
موضوع مقاله:
معماری دریافت: 1398/11/30 | پذیرش: 1399/5/31 | انتشار: 1399/6/10