دوره 42، شماره 4 - ( زمستان 1400 )                   جلد 42 شماره 4 صفحات 530-506 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Farhangdoust H, Kohestani H. Studying the Effect of Music Generality on Ancient Iranian Society, Focusing on the Music of the Sassanid Era. Athar 2022; 42 (4) :506-530
URL: http://athar.richt.ir/article-2-915-fa.html
فرهنگدوست هادی، کوهستانی اندرزی حسین. بررسی تاثیر عمومیت موسیقی بر جامعه ایران باستان، با تمرکز بر موسیقی عصر ساسانی. فصلنامه علمی اثر. 1400; 42 (4) :506-530

URL: http://athar.richt.ir/article-2-915-fa.html


1- کارشناس ارشد، معماری اسلامی، دانشگاه بین‌ المللی امام رضا (ع)، مشهد، ایران ، h.farhangdoust@imamreza.ac.ir
2- دکترای تخصصی، باستان‌شناسی، استادیار و عضو هیئت‌علمی دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران
چکیده:   (4766 مشاهده)

سلسله ساسانی از ادوار شاخص تاریخی ایران و از حکومت‌های مقتدر جهان متمدن کهن بوده است. ساسانیان در طی بیش از ۴ قرن، علی‌رغم فراز و نشیب‌های فراوان تلاش کردند، ضمن میراث‌داری از دستاوردهای حکومت‌های قبلی، بستری مناسب را برای پیشرفت و تکامل علم، ادب و هنر ایران‌ زمین فراهم آورند. در این بسترسازی فرهنگی و اجتماعی، موسیقی به‌ عنوان زبان پیشرفته و پیوند دهندۀ اجتماعی، نقشی مهم را ایفا می‌کرد. سؤال اصلی و شکل‌دهندۀ این پژوهش، بررسی اهمیت موسیقی در ساختار اجتماعی ایران باستان و خصوصا دوران ساسانی، و شباهت‌های کارکردی آن با جوامع معاصر است. خصوصا که ضرورت نگاه بین‌ رشته‌ای به این موضوع دو چندان شده است؛ زیرا می‌توان کاربرد مهم این بستر و سیر تحول‌شناسی را، در بازشناسی مقولات هنری ادوار تاریخی و کشف الگوهای کارکرد فرهنگی آنان در مواجه با اوضاع اجتماعی آن دوران دانست. بر این‌ اساس در پژوهش کیفی حاضر، به بررسی شواهد و عللِ گستردگی و عمومیت موسیقی دوره ساسانیان، پرداخته شده است؛ یعنی از طریق بررسی شواهد باستانی، و تحلیل جامعه‌ شناسانه، از برداشت‌های منعکس در منابع، به شناخت کارکردهای اجتماعی موسیقی آن دوران پرداخته شده است. روش گردآوری اطلاعات در این مقاله به شیوه کتابخانه‌ای است و تلاش شده تا اهمیت موسیقی در دوران ساسانی به‌ ویژه در سطوح مختلف جامعه بررسی شود. چنین نگاهی تاریخی و اجتماعی به مقولات هنری، سبب باز تعریف ارزش‌های موجود پیرامون فلسفه هنر و مبانی نظری آن به سمت اجتماع‌محور شدن هنر در برنامه‌ریزی فرهنگی حال حاضر خواهد شد. خصوصاً که امروزه، جایگاه موسیقی، در تثبیت‌شده‌ترین حالت اجتماعی خود است و اکنون فرصت بررسی روش‌های کیفیت‌ آفرینی مبتنی بر ارزش‌های انسانی و کاربردهای تعالی آفرین، با استفاده از تجربیات تاریخی این سرزمین فراهم می‌باشد.

متن کامل [PDF 2284 kb]   (4060 دریافت)    

✅ در پژوهش کیفی حاضر، به بررسی شواهد و عللِ گستردگی و عمومیت موسیقی دوره ساسانیان، پرداخته شده است؛ یعنی از طریق بررسی شواهد باستانی، و تحلیل جامعه‌ شناسانه، از برداشت‌های منعکس در منابع، به شناخت کارکردهای اجتماعی موسیقی آن دوران پرداخته شده است. روش گردآوری اطلاعات در این مقاله به شیوه کتابخانه‌ای است و تلاش شده تا اهمیت موسیقی در دوران ساسانی به‌ ویژه در سطوح مختلف جامعه بررسی شود.


نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: باستان شناسی و تاریخ هنر
دریافت: 1400/6/15 | پذیرش: 1400/7/13 | انتشار: 1400/11/13

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.